ADA ORANG TIDAK SUKA PADA SAYA DAN MELAKUKAN SESUATU YANG SAYA TIDAK SUKAI DI BELAKANG SAYA

Cerita pendek Mussidi (Brunei Darussalam)

SAYA tidak faham mengapa ada orang yang tidak suka pada saya dan melakukan sesuatu yang tidak saya sukai terhadap saya di belakang saya. Pagi tadi ada beberapa orang lelaki berbadan tegap menceroboh masuk ke rumah saya dan mengheret saya, isteri dan anak-anak saya masuk ke dalam sebuah kerita Kijang dan membawa kami ke mari. Saya tidak mempunyai apa-apa kegemaran yang mengganggu orang lain.

Kegemaran saya hanyalah membeli-belah. Tidak adalah apa-apa yang lain yang lebih saya sukai selain daripada membeli-belah. Tentulah ada orang lain yang juga gemar membeli-belah ( tentu besar juga bilangannya ) tetapi mereka tidak mencapai tahap yang telah saya capai. Membeli-belah ini sekarang sudah menjadi satu seni bagi saya. Jika saya hendak membeli-belah saya akan membuat persediaan-persediaan tertentu. Saya sudah pun membuat sedikit research – tidak ada orang lain yang melakukan seperti yang saya lakukan. Saya berani mengatakan di seluruh dunia ini hanya saya seorang yang melakukannya. Orang-orang yang saya tanya (tentu saja kawan-kawan saya) kesemuanya acuh tak acuh saja menjawab soalan saya, yah kalau mereka hendak shopping mereka pakai baju dan pergi saja shopping – paling-paling mereka menyediakan shopping list (bagi saya shopping list tidaklah diperlukan). Bagi mereka pergi membeli-belah itu sama saja seperti pergi ke tempat-tempat lain atau kurang sedikit daripada hendak pergi ke tempat-tempat lain. Yah, kalau lelaki pakai baju dan pergi saja shopping dan kalau wanita bubuh sedikit makeup pakai baju dan pergi saja shopping – itu saja – tidak ada apa-apa.

“Indada apa-apa,” kata mereka.

Inilah satu sikap yang tidak betul. Kadang-kadang saya ingin sangat hendak mengajar mereka. Kadang-kadang saya mengajar mereka juga kerana sesuatu yang kita lihat tidak betul itu perlu juga kita bertindak membetulkannya tidak sekadar berhenti pada ingin membetulkan saja. Saya bukan tidak pernah menemani (dan memerhati) mereka membeli-belah: ambil barang itu humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil barang ini humbankan ke dalam troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli…cara-cara mereka mengambil barang yang hendak dibeli pun sudah tidak betul: capai saja dan humbankan ke dalam troli – ini tidak bertamadun dan tidak berfalsafah – dalam masa sepuluh minit saja troli penuh – satu jam membeli-belah tentu saja penuh enam buah troli dan beli-belah yang empat lima bulan tentu saja boleh buka kedai runcit sendiri di hujung kampung dan satu dua tahun kemudian tentu saja boleh buka mini supermarket sendiri dan tambah dua tiga tahun lagi bolehlah buka big supermarket sendiri di bandar dan setiap orang akan ada supermarket sendiri – kau ada supermarketmu sendiri dan saya ada supermarket saya sendiri – bapa saya ada supermarket sendiri dan mungkin emak saya pun ada supermarket sendiri, adik saya ada supermarket sendiri, bapa saudaramu ada supermarket sendiri, nenekmu juga ada supermarket sendiri, supermarket di sana sini dan kita semua sama-sama jatuh bankrupt. tahun hadapan. Inilah apa yang akan terjadi jika kita membeli-belah cara ambil barang itu humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil barang ini humbankan ke dalam troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli sampai ke kaunter seluk poket bayar dan buka kedai runcit di hujung kampung.

“Kalau kan membali – bali saja,” kata kawan saya.

“Awueh!” kata yang lain. “Ada usin bali. Indada bausin bali jua – bautang – indatah payah bafalsafah-falsafah indatah payah baseni-seni!”

Kita memerlukan satu revolusi mental. Setiap orang perlu diberi tunjuk ajar cara shopping yang betul. Seorang lelaki tua awet muda berjanggut hitam berkilat lebat di dalam mimpi yang berulang sebanyak tiga kali telah mengajarkan saya bahawa cu katanya, jika dikau hendak membeli sesuatu barang itu hendaklah dikau mencarinya dengan penuh perasaan rindu seolah-olah dikau sedang mencari-cari kekasih yang telah merajuk pergi dan sekarang dikau hendak memujuk-rayunya kembali kepangkuanmu dan ketika matamu bertemu dengannya di atas para di supermarket capailah dia dengan tangan kananmu perlahan-lahan, hatimu sangat girang bertemu kembali dengan kekasih yang telah merajuk pergi dakaplah dia di dadamu sekejap melepas rindu kemudian barulah kauteliti barangan yang hendak kaubeli ini, goncang-goncangkan sedikit kotaknya sekadar untuk meyakinkan diri sendiri bahawa kotak tersebut berisi, rasa-rasa beratnya apakah ia lebih berat atau lebih ringan daripada yang sudah-sudah, bagaimana pula dengan pakaging designnya barangkali ada apa-apa perubahan yang tidak ketara sangat, perhatikan gambar-gambar yang tertera di atasnya dan juga logo syarikat pengeluarnya, jangan cepat percaya bahawa ia sama seperti yang telah pernah kaubeli dahulu-dahulu: lihat setiap huruf dan baca setiap perkataan yang tercetak di atas kotaknya. Bacalah teks di sebelah atas kotak tersebut dahulu. Baca dengan perlahan. Misalnya kotak yang berwarna merah ini:

JAMU Isi : 10 bungkus @ 2 kapsul
KAPSUL KUKU BIMA
Ginseng
Satu-satunya jamu kuat yang menggunakan ginseng asli.
Pabrik Jamu & Farmasi
(ada logo syarikat pengeluar)
PT.SIDO MUNCULSEMARANG INDONESIA
DEP. KES. RI. NO. TR : 942347115Y

Habis teks di sebelah atas kita pusingkan kotak 90 darjah ke atas dan baca lagi

(ada gambar akar ginseng)
KAPSUL KUKU BIMA Ginseng  

kemudian pusing 90 darjah clockwise.

KHUSUS UNTUK PRIA

Komposisi : Panax Ginseng 10%, Euricomae Longifolia 15%, Kaemferiae Rhizoma 16%, Zingberis Rhizoma 10%, Zingiberis Aromaticae 13%, Phylianthi Herba 5%, dan bahan-bahan lain hingga 100%.

Khasiat & kegunaan : Meningkatkan kesehatan, menguatkan pinggang dan ginjal, menambah gairah, semangat kerja serta menjaga kondisi tubuh agar tetap perkasa. Mengandung pasak bumi yang diperkuat dengan ekstrak ginseng Korea untuk menjaga agar tetap awet muda.

Cara pemakaian :
Untuk yang berbadan lemah : minum 2 kapsul setiap malam selama 2 atau 3 minggu. Selanjutnya 2 kapsul setiap 2 atau 3 hari.

Kecapaian / sakit pnggang : Minum 2 kapsul sebelum tidur Menjaga kesehatan / perokok / peminum : Tiap 2 atau 3 hari,
2 kapsul sesuai kondisi tubuh           310795 2

  kemudian pusing 90 darjah clockwise.

(ada gambar akar ginseng)
KAPSUL KUKU BIMA Ginseng

 kemudian pusing 90 darjah clockwise.

MANFAAT KUKU BIMA GINSENG BAGI TUBUH


Meningkatkan protein pada testis (buah pelir) sehingga merangsang produksi air mani.
Meningkatkan stamina / daya tahan tubuh terhadap berbagai macam penyakit.
Berkhasiat meremajakan sel-sel dalam tubuh untuk menghambat proses penuaan.
Mengandung efek anti lelah dan menyegarkan tubuh.
Berkhasiat membuang racun-racun dalam tubuh seperti : alkohol, nikotin, asap kendarran bermotor dll.
2 kapsul sama khasiatnya dengan 1 bungkus jamu
Tidak dianjurkan bagi penderita tekanan darah tinggi
Simpan ditempat kering

Kemudian lihat di bawah kotak (mungkin ada tarikh mansuh dan tarikh dikeluarkan) tidak ada apa yang dicetak di sini. Barulah barangan tersebut ditaruh kedalam troli – bukan dihumbankan ke dalam troli. Beginilah yang sepatutnya kita lakukan bagi setiap barang yang hendak kita beli bukan cara ambil barang itu humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil barang ini humbankan ke dalam troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli sampai ke kaunter seluk poket bayar dan buka kedai runcit di hujung kampung. Lihat gambarnya, lihat setiap hurufnya dan baca setiap perkataanya.

“Payah tu shopping macam atu ji,” kata kawan saya. “Mun miatu sehari pun inda abis shopping.”

“Mun semua kan dibaca!”

“Membari mati tu!”

“Kalau kan membali buku – baca dulu buku atu sampai habis baru membali?”

“Setiap kategori barang atu ada caranya kita membali,” kata saya. “Baca kulitnya saja.”

“Mun semua kan dibaca!”

“Membari mati tu!”

“Mun miatu sehari pun inda abis shopping.”

“Inda kami sanggup shopping dangan kita ani.”

Di sinilah perbezaan saya dengan mereka. Saya membuat persediaan-persediaan tertentu sebelum shopping. Saya menggambil cuti seminggu bermula dari hari berterima gaji untuk shopping. Saya akan bangun satu jam lebih awal daripada biasa. Saya akan lakukan mandi yang khusus untuk shopping. Mula-mula saya mengosongkan perut saya membuang najis dan seterusnya beristinja selesai semua ini barulah saya mulakan mandi dengan berkumur-kumur dan memberus gigi sementara menanti air mandi hangat sedikit. Mandi berendam dengan air hangat membuka rongga-rongga kulit. Selepas memberus gigi mempastikan tidak ada sisa-sisa makanan menyangkut di celah-celah gigi dan mempastikan bau mulut wangi barulah saya membuka paip air untuk memenuhi kolah mandi. Sementara menunggu kolah penuh saya akan mengusai misai dan janggut menggunting atau mencukur mana-mana yang perlu, menggunting bulu hidung. Kemudian saya akan membersihkan kuping telinga dan mengorek lubangnya dengan putik kapas. Sekarang sudah sampai masanya untuk saya melakukan pekara utamanya – mandi berendam di dalam air hangat. Saya menuangkan bubble bath yang wangi secukupnya ke dalam kolah dan mengacau-ngacau airnya sehingga timbul buih yang banyak. Saya masuk ke dalam kolah merendamkan diri saya sehingga ke pangkal leher. Selama tidak kurang daripada lima belas minit saya berendam dengan mata yang pejam. Apabila saya rasa rongga-rongga kulit saya sudah terbuka oleh air yang hangat saya mula menggosok-gosok badan melurutkan segala daki di setiap pelipatan anggota. Perhatian yang berat saya tumpukan kepada sebelah belakang kuping telinga – di sinilah orang selalunya cuai. Melurutkan daki dari tubuh badan ini mengambil masa tidak kurang daripada setengah jam. Mandi yang hampir-hampir serupa seperti ini juga saya lakukan jika saya hendak menghadiri sesuatu majlis – ada detail-detailnya berbeza – paling ketara bezanya terletak pada waktu: mandi khusus untuk shopping hanya saya lakukan sekali sebulan dan hanya pada waktu sebelum subuh sementara mandi untuk menghadiri satu-satu majlis saya lakukan pada bila-bila masa diperlukan tapi itu cerita lain (carilah di dalam cerpen saya yang lain kalau tidak silap ada di dalam cerpen saya bertajuk (ADA YANG TIDAK BETUL DENGAN JIRAN SAYA). Saya akan berpakaian resmi bekerja, pakai tai dan sebagainya. Memakai tai waktu shopping ini penting kerana kita akan lebih digalati atau sekurang-kurangnya pengurus supermarket akan terfikir-fikir mengagak-agak barangkali kita ini pegawai dari EPU bahagian Kawalan Harga dan Barangan. Saya akan memberitahu isteri saya bahawa saya akan shopping.

“Oi mamanya,” kata saya,”ka Hua Ho ku membali-bali. Kalaukan join – join saja bila-bila masa bawa bisia atu!”

Saya akan berada di supermarket sepanjang hari dari ia mula dibuka kira-kira pukul sembilan pagi sehingga ia ditutup pada pukul sepuluh malam setiap hari selama tujuh hari bermula dari hari berterima gaji. Saya sembahyang waktu di supermarket (sekarang semua supermarket ada menyediakan bilik surau). Saya makan di supermarket. Saya buang air kecil dan besar di supermarket. Waktu berterima gaji selama seminggu jangan cari saya di mana-mana cari saja di supermarket saya akan berada di sana. Isteri saya selalunya akan ikut kemudian biasanya selepas waktu bekerja (ia tidak mengambil cuti khusus) membawa anak-anak. Menyurung trolinya sendiri: ambil barang itu humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil barang ini humbankan ke dalam troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, surung troli, ambil lagi barang lain humbankan ke dalam troli, lima mini troli sudah penuh, surung troli sampai ke kaunter seluk beg wang bayar dan buka kedai runcit di hujung kampung. Ia shopping seperti orang lain juga. Saya sudah cuba mengajarnya bahawa shopping itu mestilah dinikmati sepenuhnya.

“Bukannya nak mati shopping – nikmatilah shopping!”

Setiap barang yang hendak kita beli hendaklah kita capai dengan tangan kanan dengan penuh kerinduan, kita timang-timang dengan penuh perasaan cinta dan kasih sayang kemudian baharulah kita teliti dan baca perlahan teks yang tercetak di kotaknya satu per satu sampai tidak ada lagi yang hendak dibaca. Kita lihat tulisan-tulisan cina atau bahasa lain yang kita tidak tahu membacanya satu satu. Setelah selesai semua ini baharulah kita letakkan (bukan humbankan) ke dalam troli. Kemudian ambil lagi barang lain capai dengan tangan kanan dengan penuh kerinduan, kita timang-timang dengan penuh perasaan cinta dan kasih sayang kemudian baharulah kita teliti dan baca perlahan teks yang tercetak di kotaknya satu per satu sampai tidak ada lagi yang hendak dibaca. Kita lihat tulisan-tulisan cina atau bahasa lain yang kita tidak tahu membacanya satu satu. Ulangi ini bagi setiap barang yang hendak dibeli.

“Jangantah kamu ikut stail bapamu atu lai,” kata isteri saya kepada anak-anak, ” kalau shopping, sentimental.”

Pernah juga sekali seorang lelaki kurus berparawakan cina berpakaian kemas bertai yang mungkin sudah lama memerhatikan saya memberanikan diri menegur saya.

“Ada apa-apa problem. Kita bikin apa?” katanya. “Kita baca semua itu kah?”

“Yah saya baca semua,” kata saya.

“Betul-betulkah kita baca semua itu?” katanya lagi.

“Yah saya baca semua,” kata saya.

“Baca sampai habis bah?” katanya.

“Yah baca sampai habis,” kata saya.

“Tulisan cina juga baca sampai habis?” katanya.

“Tulisan cina saya tengok-tengok saja,” kata saya.

Kemudian ia pergi dan saya lihat ia bercakap-cakap dengan tiga orang perempuan berpakain seragam kedai, seorang bangsa melayu, seorang bangsa filifina dan seorang bangsa cina, sambil kepalanya mengangguk-angkuk dua tiga kali ke arah saya dan saya angkat tangan kepadanya dan ia membalas angkat tangan. Ia pergi dan saya tidak nampak ia lagi.

Sepuluh minit kemudian lelaki kurus berparawakan cina berpakaian kemas bertai ini muncul di belakang saya lagi.

“Apa macam?” katanya. “Masih baca itu tin susu lagikah?”

“Yah masih baca,” kata saya. “Ini susu tin besar – saya beli lima tin. Lima kali baca.”

“Lima tin lima kali baca ah?” katanya.

“Lima tin lima kali bacalah,” kata saya.

“Kita kerja mana?” katanya. “EPUkah?”

“Bukanlah,” kata saya. “Saya kerja di RTB.”

“Di RTB bikin apa?” katanya.

“Bikin grafik lukis-lukis,” kata saya.

“Ooo bikin grafik,” katanya. “Di RTB saya ada kawan bah.”

“Adakah?” kata saya.

“Itu yang baca berita melayu itu,” katanya.” Itu Haji Mohamoh Yuso Haji Marlsal – ada kenalkah?”

  “Apa tidak kenal,” kata saya. ” Itu Haji Mohammad Yussof Haji Marsal saya punya adik bah.”

“Kita punya adikah, patut kita punya muka ada sedikit selupa. Tapi kita ada nampak sedikit muda,” katanya. “Itu Yuso saya punya best fliend dulu sekarlang jalrang jumpa – tengok di altivi saja.”

Lelaki kurus berparawakan cina berpakaian kemas bertai ini menyalami dan menggoncang-goncang tangan saya. Negara kita ini negara kecil yang berpendudukan kecil juga, jika orang tidak kenal kita tentu mereka kenal salah seorang adik-beradik kita.

“Saya ada dengar itu dia punya abang ada tulis-tulis celita – celpen – itu kitakah?” katanya. “Dalam majalah Regal itu kitakah?”

“Yah itu sayalah,” kata saya. “Dan sekarang lu pun ada di dalam cerpen bah.”

“Yakah,” katanya. “Saya sekalang dalam celpenkah?”

“Ya betul,” kata saya. “Lu sekarang ada dalam cerpen.”

“Dalam celpen mana itu?” katanya.

“Dalam cerpen inilah,” kata saya.

“Jadi saya ini bukan olang benallah?” katanya.

“Ya, bukan,” kata saya. “Lu bukan orang benar, saya pun juga bukan orang benar. Tapi itu orang luar yang baca ini cerpen – itu orang benar.”

“Boleh saya cakap sikit?” katanya. “Cakap sikit saja.”

“Lau mau cakap apa,” kata saya. “Nanti ini cerpen lari dari cerita asal.”

“Saya mau cakap sama itu orang luar,” katanya. “Saya mau bikin sikit advertise”

“Go aheadlah!” kata saya.

Lelaki kurus berparawakan cina berpakaian kemas bertai ini memandang keluar cerpen ini.

“Shop and spend your money with us. Our supermarket is the only one-stop family affordable supermarket in Negara Brunei Darussalam . Our consumer goods and prices you can thrust. ” katanya. “Membali-balahtah biskita di pasarlaya kami. Balang-balang dan halga kami biskita boleh perlcaya! Tidak ada pasarlaya seperti pasarlaya kami di seluluh Belunai.”

Ia memandang saya.

“Telima kasih,” katanya. “Ini betul-betul dalam celpen – mau keluar itu dalam majalah Bahana ah?”

“Lu ada baca itu majalah Bahana jugakah?” kata saya.

“Adabah,” katanya. “Saya ada ambil tuition bahasa melayu sama itu cina dusun Mr.Ah Fok dia pun ada tulis celpen juga – dia ada suruh baca itu majalah.”

“Bila lu baca itu majalah apa lu fikir?” kata saya.

“Saya selalu fikil,” katanya, ” maca mana mau masukkan advertisement ke dalam itu celpen supaya itu intellectual itu literary critics datang beli shopping ini supermarket. Saya punya harlga gelrenti mulrah atau sama dengan di tempat lain. Saya jamin saya tidak jual balrangan-blarangan expired – harga EPU approved. Ta usah baca-baca lagi ambil saja apa-apa balrang mau, masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli terus pegi counter balrayan. Jangan watir cashier tidak boleh salah atau tipu sebab kita sudah pakai barcode reader. Cepat dan efficient. Membali-balahlahtah biskita di supermarket kami!”

Lelaki kurus berperawakan cina berpakaian kemas bertai ini membongkok tiga kali mengucapkan terima kasih, terima kasih, terima kasih, lalu meninggalkan saya.

Sekarang saya meneruskan shopping saya: mengambil lagi barang lain mencapainya dengan tangan kanan dengan penuh kerinduan, menimang-nimangnya dengan penuh perasaan cinta dan kasih sayang kemudian baharulah saya teliti dan baca perlahan teks yang tercetak di kotaknya satu per satu sampai tidak ada lagi yang hendak dibaca. Saya lihat tulisan-tulisan cina atau bahasa lain yang saya tidak tahu membacanya satu satu. Mengulangi ini bagi setiap barang yang hendak saya beli.

Anak-anak saya datang bersama isteri saya. Isteri saya memasukan barang-barang yang diperlukannya ke dalam troli. Anak-anak saya berbuat demikian. Mereka semua menunjukkan tanda-tanda tidak tahu menikmati shopping seperti orang-orang lain yang shopping di supermarket ini juga. Selesai mengambil barang-barang yang mereka perlukan mereka pulang seperti mereka datang – sendiri. Saya akan shopping sampai supermarket ini tutup nanti. Saya akan sambung esok lagi dan seterusnya sampai tujuh hari.

“Jangantah kamu ikut stail bapamu atu lai,” kata isteri saya kepada anak-anak, ” kalau shopping, sentimental banar.”

Itu pendapatnya. Saya suka shopping. Saya suka berbelanja menghabiskan gaji di supermarket. Banyak barang-barang yang belum lagi saya beli. Banyak barang-barang yang masih saya bertangguh-tangguh membelinya. Kemudian datang lagi barang-barang baru, ciptaan terkini yang ingin saya miliki. Saya akan mencari-carinya di supermarket ini mencarinya dengan penuh perasaan rindu seolah-olah dikau sedang mencari-cari kekasih yang telah merajuk pergi dan sekarang dikau hendak memujuk-rayunya. Saya mahu beli semuanya itu. Saya mahu beli semua barang-barang lama yang belum sempat saya beli, saya mahu beli barang-barang baharu ciptaan terkini. Saya akan shopping di sini sampai malam sampai supermarket ini tutup nanti. Saya akan sambung esok lagi dan seterusnya sampai tujuh hari. Saya juga menggalakkan isteri dan anak-anak saya supaya menggemari shopping – cuma masalahnya mereka melakukannya seperti orang lain seperti kata lelaki kurus berperawakan cina berpakaian kemas bertai ta usah baca-baca lagi ambil saja apa-apa balrang mau, masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli, ambil masuk dalam troli terus pegi counter balrayan.

Tetapi nampaknya ada orang yang tidak suka pada saya dan melakukan sesuatu yang tidak saya sukai terhadap saya di belakang saya kerana itu saya berada di sini sekarang. Di belakang saya ada kain rentang bertulis: JUALAN LELONG. Sekarang mereka hendak melelong saya.

Pagi tadi ada beberapa orang lelaki berbadan tegap menceroboh masuk ke rumah saya dan mengheret saya, isteri dan anak-anak saya masuk kedalam sebuah kerita Kijang dan membawa kami ke mari di majlis jualan lelong ini. Anak-anak saya sudah pun selesai dilelong masing-masing mencapai harga yang tinggi lima ratus ribu ringgit tiap seorang. Kedua-duanya sudah remaja dan berangan-angan hendak jatuh cinta. Seorang dibeli oleh seorang tauke cina dan yang seorang lagi dibeli oleh seorang perwakilan jadi saya tidak tahu siapa yang sebenarnya membelinya. Perlelongan mereka berlaku dengan cepat setiap orang yang berminat bersahut-sahutan dan berlawan-lawanan menaruh harga. Isteri saya juga selesai dilelong dan mencapai harga yang baik juga – seratus limapuluh lima ribu ringgit – berganda-ganda lebih tinggi daripada mas kahwin yang saya bayar dahulu.

Sekarang giliran saya pula hendak dilelong. Jurulelong pun membacakan biodata saya dengan panjang lebar:

 LAHIR di Bandar Brunei (sekarang BSB) ibu negeri Negara Brunei Darussalam pada tahun 1955, Mussidi nama samaran Hj Morshidi Hj Marsal, anak seorang Guru Besar, pada awal pendidikannya telah bersekolah di beberapa buah sekolah di keempat-empat buah daerah Negara Brunei Darussalam: pada tahun 1961 – S.M.Kiudang di Daerah Tutong , pada tahun 1963 – S.M. Sultan Hassan, Bangar di Daerah Temburong, pada tahun 1964 – S.M. Birau di Daerah Tutong , pada tahun 1966 – Maktab Anthony Abell, Seria di Daerah Belait dan pada tahun 1974 – Maktab Sultan Omar Ali Saifuddin di Daerah Brunei Muara, pada tahun 1974 ia mendapat dermasiswa Kerajaan untuk melanjutkan pelajaran ke Dartington Hall College of Arts dan Design, Totnes, Devon di United Kingdom.

Sekarang ia berkhidmat di Radio Television Brunei sebagai perekabentuk kanan.

Mula menulis cerpen pada awal tahun lapan puluhan dan karya-karyanya telah diterbitkan di Brunei, Malaysia dan Singapura. Cerpen pertama yang diterbitkan ialah “KECOH” di majalah Mastika (Sept. 1981). Cerpen pertama yang ditulis pula ialah “Masalah-masalah” untuk menyertai peraduan menulis cerpen (memenangi hadiah pertama) sempena sambutan Israk Mikraj (1981) anjuran Jabatan Hal-Ehwal Ugama Brunei. Diterbitkan di dalam antologi Suasana (dalam tulisan jawi oleh jabatan yang sama -1983). Cerpen-cerpennya telah diantologikan di dalam beberapa buah antologi perseorangan dan bersama:

KECOH – antologi cerpen perseorangan terbitan Dewan Bahasa & Pustaka Brunei – 1991.

A4 – novelet dan antologi cerpen perseorangan terbitan Dewan Bahasa & Pustaka Brunei – 1993

FINATUL KUBRA – antologi cerpen perseorangan yang belum diterbitkan.

TUM! – novelet yang belum diterbitkan – telah disiarkan secara bersiri di Bahana (Februari – Julai 1995)

TAI – antologi cerpen perseorangan yang belum diterbitkan.

SUASANA – Antologi bersama terbitan Jabatan Hal-Ehwal Ugama Brunei – 1983

RANTAU UTARA – antologi bersama terbitan DBP Brunei – 1989

PERGELUTAN HIDUP – antologi bersama terbitan DBP Brunei – 1992

MENITI WAKTU – antologi bersama terbitan DBP Brunei – 1993

CERPEN-CERPEN NUSANTARA MUTAKHIR – antologi bersama terbitan DBP Kuala Lumpur – 1991

BASIKAL IDAMAN – antologi cerpen kanak-kanak (bersama) terbitan DBP Brunei – 1988

Penerima SEA Write Award – Bangkok 1994 bagi Negara Brunei Darussalam.

 Sekarang tinggal di

NO 3 BAN 4 Simpang 53

Kg.Mulaut / Kilanas 2780

 Jurulelong pun menaruh harga permulaan yang agak tinggi juga bagi saya lebih tinggi daripada harga permulaan bagi isteri dan anak-anak saya.

“Harga permulaan – Limapuluh ribu ringgit!” kata jurulelong.

Tidak ada orang yang mahu membeli saya.

“Empatpuluh lima ribu ringgit!” kata jurulelong.

Masih tidak ada orang yang mahu membeli saya.

“Tiga puluh lima ribu ringgit!” kata jurulelong.

Masih tidak ada orang yang mahu membeli saya.

“Dua puluh lima ribu ringgit!” kata jurulelong.

Masih tidak ada orang yang mahu membeli saya.

Dua jam saya dilelong masih belum ada orang yang mahu membeli saya. Harga saya diturunkan sehingga ke seratus ringgi masih juga belum ada orang yang mahu – perempuan tua pun tidak ada yang mahu membeli saya – atau barangkali mereka malu.

“Barangan mesti dijual – lima puluh ringgit!” kata jurulelong.

Masih tidak ada orang yang mahu membeli saya.

Saya tidak faham mengapa ada orang yang tidak suka pada saya dan melakukan sesuatu yang tidak saya sukai terhadap saya di belakang saya sehingga saya dan keluarga saya dilelong seperti ini.

“Satu ringgit!” kata jurulelong.

Masih tidak ada orang yang mahu membeli saya.

“Limapuluh sen!” kata jurulelong.

Ada orang mengangkat tangan.

“Ya limapuluh sen! Lima puluh sen!”

“Limapuluh lima sen!” ada orang menaikkan harga.

“Ya limapuluh lima sen! Limapuluh lima sen! Limapuluh lima sen!”

Jurulelong menghentakkan tukulnya di atas meja tanda penutup harga.

“Ya dijual dengan harga limapuluh lima sen!”

Saya dijual dengan harga limapuluh lima sen.

Saya tidak faham mengapa ada orang yang tidak suka pada saya dan melakukan sesuatu yang tidak saya sukai terhadap saya di belakang saya sehingga saya dan keluarga saya dilelong seperti ini. Saya tidak mempunyai apa-apa kegemaran yang mengganggu orang lain.

Kegemaran saya cuma membeli-belah. *

Klik VERSI PDF

Sumber : Buku Antologi 22 Cerpen Borneo Pilihan 2012

Editor : Adella Azizah Maharani

”The ”The ”The ”The

Tinggalkan Balasan